Duurzame businessmodellen.nl
Tutorials

Tutorials

Hier vind je 3 tutorials of kennisclips waarin een aantal belangrijke thema's uit Duurzame businessmodellen helder worden uitgelegd door auteur Tom Kikkert. 

Wat is de circulaire gedachte?

Wat veel mensen aanspreekt die met duurzaamheid bezig zijn, is de circulaire gedachte: met hetzelfde basismateriaal ontwikkel je steeds weer nieuwe zaken en ideeën. Mensen en materialen hoeven niet afgedankt te worden. Het gaat erom of we die materialen, ideeën en mensen betekenis willen geven. Vanuit die betekenis ontstaan namelijk nieuwe gedachten en denkwijzen, die we in een businessmodel hebben gevat als auteurs van het boek Duurzame businessmodellen. Op deze manier worden ideeën concrete activiteiten die de wereld een beetje mooier maken.

 

Drie systemen van denken

Er bestaan verschillende manieren van denken. Bijvoorbeeld: bewust denken en onbewust denken. Maar er is nog een derde manier van denken. Om goed om te gaan met complexe vraagstukken, zoals over duurzaamheid, moeten deze drie manieren van denken worden gebruikt.

 

Hoe onderscheid je je met een duurzaam businessmodel?

Het is voor organisaties steeds lastiger om zich te onderscheiden met hun producten of met zaken als communicatie en distributie. De producten zijn immers op internet te vergelijken en de distributie loopt rechtstreeks vanaf de leverancier naar de klant. Het klantcontact is digitaal en de prijs lijkt het enige dat nog telt. Hoe onderscheid je je met een duurzaam businessmodel? Hoe verbind je klanten met je organisatie?

 
Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.